Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
słodki sos sojowy - 50 mililitrów
natka kolendry - 1 pęczek
olej sezamowy (ewentualnie oliwa z oliwek) - 50 mililitrów
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
olej roślinny - 150 mililitrów
ziarna sezamu lub słonecznika - 100 gramów
grzyby np. shitake, boczniaki lub pieczarki - 200 gramów
czerwona cebula - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyść z żył i przerostów, rozetnij wzdłuż na dwie cieńsze części.
W misce wymieszaj kostkę rosołową z trzema łyżkami oleju i dodaj część posiekanej natki kolendry. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka.
Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz – piersi tuż przed smażeniem obtocz w ziarnie sezamowym.
Smaż mięso po około 4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby.
Sos sałatkowy wymieszaj ze słodkim sosem sojowym i startym korzeniem imbiru. Dodaj olej sezamowy.
Szpinak umyj, osusz i odetnij końcówki. Tak przygotowane listki wymieszaj z dressingiem, pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i podsmażonymi grzybami. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z kurczakiem.
Do tego dania warto dodać płaty marynowanego imbiru i udekorować je ziarnami sezamu.