Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • szpinak świeży - 400 gramów
  • kawałek świeżego imbiru - 10 gramów
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • słodki sos sojowy - 50 mililitrów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • olej sezamowy (ewentualnie oliwa z oliwek) - 50 mililitrów
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • olej roślinny - 150 mililitrów
  • ziarna sezamu lub słonecznika - 100 gramów
  • grzyby np. shitake, boczniaki lub pieczarki - 200 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z żył i przerostów, rozetnij wzdłuż na dwie cieńsze części.
  2. W misce wymieszaj kostkę rosołową z trzema łyżkami oleju i dodaj część posiekanej natki kolendry. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka.
  3. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz – piersi tuż przed smażeniem obtocz w ziarnie sezamowym.
  4. Smaż mięso po około 4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby.
  6. Sos sałatkowy wymieszaj ze słodkim sosem sojowym i startym korzeniem imbiru. Dodaj olej sezamowy.
  7. Szpinak umyj, osusz i odetnij końcówki. Tak przygotowane listki wymieszaj z dressingiem, pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i podsmażonymi grzybami. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z kurczakiem. Do tego dania warto dodać płaty marynowanego imbiru i udekorować je ziarnami sezamu.