Sałatka ziemniaczana
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 1 kilogram
  • średnia cebula - 2 sztuki
  • ocet winny - 4 łyżki
  • oliwa - 4 łyżki
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • cukier do smaku - 1 sztuka
  • pieprz - 1 sztuka
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na dość duże kawałki (średni ziemniak na grube plastry, a każdy plaster na 4 kawałki)
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zalać ciepłym bulionem (kostkę Bulionu cielęcego Knorr rozpuścić w 200 ml wrzątku). Całość lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować sos z octu, oliwy, dużej szczypty cukru i soli. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Dodać pieprz. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać np. z pieczonymi kiełbaskami.