Sałatka ziemniaczana po żydowsku

1


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki4 sztuki
kiszone ogórki3 sztuki
jajka ugotowane na twardo3 sztuki
czerwona cebula2 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
koperek1 pęczek
czosnek ząbki 3 sztuki
oliwa z oliwek80 gramów
pieprz czarny mielony0.25 łyżeczek
Rosół z kury Knorr1 sztuka
marynowane kapary2 łyżki
musztarda Dijon2 łyżki
ocet winny2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj w całości w osolonej wodzie starając się ich nie rozgotować zbytnio. Ziemniaki jeszcze gorące pokrój w grube 0,5 cm plastry, nie przejmuj się jak niektóre plastry się rozwalą.
Krok 2
Ogórki i czerwoną cebulę pokrój w pół plastry. Posiekaj ugotowane jaja, czosnek, kapary natkę pietruszki i koperek.
Krok 3
W małym rondelku zagotuj 100 ml wody, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj musztardę, kapary czosnek, pieprz, oliwę i ocet. Marynatą zalej gorące jeszcze ziemniaki pozwól im ostygnąć a następnie wymieszaj z natką pietruszki, koperkiem, jajami i czerwoną cebulą.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl