Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 400 gramów
  • boczek wędzony - 4 plastry
  • jajka przepiórcze - 6 sztuk
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 2 opakowania
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ogórek konserwowy - 2 sztuki
  • musztarda - 1 łyżka
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • oliwa - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz. Po wystudzeniu przekrój każdego ziemniaka wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plastry. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i przekrój na połówki.
  2. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ogórki pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
  3. Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj musztardę i wymieszaj.
  4. W misce połącz pokrojone ziemniaki, ogórki, boczek oraz sos, a następnie wymieszaj. Przełóż do salaterki i posyp pokrojonym szczypiorem. Na wierzchu ułóż cebulę oraz pokrojone przepiórcze jajka.