Sałatka ziemniaczana z majonezem

2


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
młode ziemniaki 0.5 kilogramów
Majonez Hellmann's Babuni6 łyżek
cebula czerwona2 sztuki
groszek konserwowy1 opakowanie
boczek wędzony8 plastrów
cytryna0.5 sztuk
gałązka świeżego rozmarynu1 sztuka
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie i wystudź.
Krok 2
Plastry boczku ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku, aż będą chrupkie. Cebulę pokrój w piórka, igiełki rozmarynu posiekaj, a groszek odcedź na sicie.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki i upieczony boczek pokrój kostkę o boku około 2 cm. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej miski.
Krok 4
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn i dopraw do smaku. Wymieszaj wszystko z przygotowanym majonezem, a następnie sałatkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną. Jeśli chcesz zaostrzyć jej smak, dodaj pora i musztardę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl