Sałatka ziemniaczana z majonezem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • młode ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 6 łyżek
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • groszek konserwowy - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 8 plastrów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • gałązka świeżego rozmarynu - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w lekko osolonej wodzie i wystudź.
  2. Plastry boczku ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku, aż będą chrupkie. Cebulę pokrój w piórka, igiełki rozmarynu posiekaj, a groszek odcedź na sicie.
  3. Wystudzone ziemniaki i upieczony boczek pokrój kostkę o boku około 2 cm. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej miski.
  4. Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn i dopraw do smaku. Wymieszaj wszystko z przygotowanym majonezem, a następnie sałatkę przełóż do salaterki. Podawaj schłodzoną. Jeśli chcesz zaostrzyć jej smak, dodaj pora i musztardę.