Sałatka żydowska - VIDEO

96


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
śledzie Matjas6 sztuk
biała cebula1 sztuka
ogórek kwaszony3 sztuki
pomarańcza1 sztuka
Sos sałatkowy francuski Knorr1 opakowanie
rodzynki80 gramów
Majonez Hellmann's Babuni1 łyżka
śmietana 18%1 łyżka
płatki migdałowe 30 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.
Krok 2
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.
Krok 3
Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.
Krok 5
Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl