Sałatka żydowska - VIDEO
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • śledzie Matjas - 6 sztuk
  • biała cebula - 1 sztuka
  • ogórek kwaszony - 3 sztuki
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • rodzynki - 80 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • płatki migdałowe - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.
  2. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.
  3. Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.
  4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.
  5. Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.