Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak baby - garść - 100 gramów
  • ananas w puszce - 1 opakowanie
  • awokado - 3 sztuki
  • pestki nasion (dynia, słonecznik, sezam) - 1 szklanka
  • sok z ananasa z puszki - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Z ananasa odlewamy sok i odstawiamy na bok.
  2. Pestki nasion prażymy na suchej patelni do zarumienienia, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
  3. Plastry ananasa kroimy w kostkę (każdy plasterek na 8 części), a awokado kroimy w kostkę o wielkości 2-3cm.
  4. Do miski wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku. Dodajemy ananasa, awokado i uprażone pestki. Dolewamy ok 5 łyżek soku z ananasa, który wcześniej odlaliśmy i skrapiamy odrobiną cytryny.
  5. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut, aby przegryzły się smaki.
  6. Zjadamy ze smakiem :)