Sałatowe małe co nieco
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe - 3 sztuki
  • mini mozzarella w kulkach - 8 sztuk
  • słonecznik łuskany - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • mix sałat - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umieścić w mieseczce, pomidorki koktajlowe umyć przekroić na pół, wrzucić na sałatę.
  2. Mini kulki mozzarelli odcedzić z solanki, dorzucić do miseczki. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić ziarna słonecznika (ok. 1 łyżkę na porcję). Prażyć kilka minut, aż się zrumienią.
  3. Przygotować winegret (podane składniki wystarczają na 1 porcję): ocet wymieszać z sokiem z cytryny, ziołami i odrobiną soli i pieprzu do smaku. Gdy sól się już rozpuści dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
  4. Sosem polać sałatę z pomidorkami i mozzarellką (nie mieszać składników). Wierzch posypać prażonymi ziarnami słonecznika.