Sandacz smażony w borowikach
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety z sandacza - 400 gramów
  • Sos borowikowy Knorr - 1 opakowanie
  • suszone borowiki (wcześniej namoczone) - 4 sztuki
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • śmietana - 200 mililitrów
  • woda - 200 mililitrów
  • margaryna - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • świeży koperek do dekoracji
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Sandacza podziel na mniejsze kawałki, oprósz delikatnie przyprawami i mąką.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i margaryny i smaż powoli rybę z obu stron, aż będzie złocista.
  3. W tym czasie przygotuj sos. W rondlu rozgrzej drugą łyżkę oleju i margaryny, podsmaż na nich posiekany czosnek i szalotkę.
  4. Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do rondelka.
  5. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.
  6. Wlej płyn do rondelka. Gotuj chwilę, aż powstanie gęsty sos. Usmażonego sandacza podawaj na sosie borowikowym udekorowanym gałązkami koperku.