Sandacz w Rieslingu

Składniki:

  • ziemniaki - 800 gramów
  • pieprz
  • sól
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • szczaw - 50 gramów
  • masło - 5 łyżek
  • śmietana kremówka - 200 mililitrów
  • wino - 200 mililitrów
  • filet z sandacza - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotuj w mundurkach, do czasu kiedy będą miękkie. Obierz a następnie podsmaż w garnku z rozgrzaną łyżką masła.
  2. Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki. Posyp solą.
  3. Wino zagotuj na patelni, włóż filety, przykryj pokrywką. Duś ok 3 minut na małym ogniu, następnie filety odwróć i duś kolejne 3 minuty. Przełóż na ogrzany półmisek.
  4. Do wina wlej śmietanę, gotuj bez pokrywki tak długo, aż odparuje 1/3 objętości.
  5. Resztę masła włóż do lodówki, a gdy będzie twarde, pokrój je w kosteczkę i powoli dodawaj do gorącego sosu, nieprzerwanie mieszając. ( nie doprowadź do zagotowania!)
  6. Sos połącz ze szczawiem, przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ziemniaczkami i z sosem maślanym.