Sandacz w sosie jabłkowym

0


Średnie


45 min.


6 os.

Składniki
olej1 łyżka
pieprz1 szczypta
sól1 szczypta
cukier3 łyżki
jabłko2 sztuki
cynamon1 szczypta
masło1 łyżka
mąka ziemniaczana1 łyżka
sok z cytryny2 łyżki
białe wytrawne wino1 szklanka
sandacz filety6 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i wrzuć do rondla z masłem*. Oprósz cukrem i usmaż.
Krok 2
Dodaj sok z cytryny, cynamon oraz wino, wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
Mąkę rozpuść w 2 łyżkach wody i dodaj do jabłek, ponownie zagotuj. Dopraw cukrem.
Krok 4
Filety oprósz solą oraz pieprzem, usmaż na dobrze rozgrzanym oleju tak, by zarumieniły się z obu stron.
Krok 5
Ryby wyłóż na półmisek i polej sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl