Sandacz w sosie jabłkowym

Składniki:

  • olej - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 3 łyżki
  • jabłko - 2 sztuki
  • cynamon - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • sandacz filety - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i wrzuć do rondla z masłem*. Oprósz cukrem i usmaż.
  2. Dodaj sok z cytryny, cynamon oraz wino, wymieszaj i zagotuj.
  3. Mąkę rozpuść w 2 łyżkach wody i dodaj do jabłek, ponownie zagotuj. Dopraw cukrem.
  4. Filety oprósz solą oraz pieprzem, usmaż na dobrze rozgrzanym oleju tak, by zarumieniły się z obu stron.
  5. Ryby wyłóż na półmisek i polej sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.