Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki z sandacza - 600 gramów
  • boczek wędzony - 8 plastrów
  • kilka gałązek świeżego tymianku - 1 garść
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu - 1 garść
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • mała ostra papryczka chili - 2 sztuki
  • cebula, nie obrana - 1 sztuka
  • główka czosnku - 1.5 sztuk
  • pomidor - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 150 mililitrów
  • sok z jednej cytryny - 50 mililitrów
  • cukier - 2 łyżki
  • Przyprawa do ryb Knorr - 3 łyżki
  • sól - 0.5 łyżeczek

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje i oprósz obficie przyprawą Knorr.
  2. Na plastry boczku połóż po gałązce rozmarynu i tymianku oraz po plasterku czosnku i chili. Boczek z przyprawami zawiń wokół ryby. Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.
  4. Warzywa umyj, posmaruj delikatnie oliwą, ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 -30 minut, aż zrobią się zupełnie miękkie. Po upieczeniu warzywa odstaw do ostygnięcia.
  5. Cebulę, paprykę, pomidora i czosnek obierz dokładnie ze skóry, umieść w kielichu miksera, dodaj sól i cukier, zmiksuj, a następnie dodaj łyżkę oliwy. Gotowy sos podawaj z pieczonymi rybami.