Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • sandacz (duży filet) - 1 sztuka
  • marchewka (duża) - 1 sztuka
  • bulion drobiowy - 300 mililitrów
  • czerwony kawior - 1 łyżeczka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • sos rybny - 1 łyżka
  • białe wino - 100 mililitrów
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • świeży imbir - 2 cm kawałek - 1 szklanka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • ocet z sherry - 1 łyżeczka
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • masło klarowane - 80 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Z natki pietruszki zerwij liście. Następnie sparz je we wrzątku (przez 2-3 minuty) i przełóż do wody z lodem. Następnie odsącz i wysusz na ręczniku papierowym.
  2. Lekko ciepłe masło klarowane przelej do kielicha miksera. Wsyp bułkę tartą, dodaj Delikat Knorr. Dopraw suszoną kolendrą i całość dokładnie zmiksuj. Powinna powstać gęsta, zielona masa. Przełóż ją do lodówki. Gdy zastygnie i będzie plastyczna, ugnieć rękoma kulkę.
  3. Włóż ją pomiędzy dwa kawałki papieru pergaminowego i rozwałkuj na cienki plaster. Z sandacza zdejmij skórę. Wytnij równy kawałek w kształcie prostokąta na porcję. Z plastra ziół wytnij tej samej wielkości prostokąt i przykryj górną powierzchnię ryby.
  4. Przygotuj sos. Wymieszaj wino z bulionem, zredukuj o połowę, dodaj musztardę, kawior oraz drobno posiekany szczypiorek.
  5. Marchew obierz dokładnie tak, aby powstał długi i cienki walec. Ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu marchew powinna pozostać półtwarda. Z cukru przygotuj karmel, dodaj marchewki pokrojone w słupki i pozwól, żeby cukier dokładnie otoczył warzywa. Następnie dodaj po jednej łyżce sosu rybnego, octu oraz wody. Wsyp obrany i drobno posiekany imbir oraz przyprawę piernikową. Gotuj, aż płyn się zredukuje i dokładnie otoczy marchewki.
  6. Rybę obsmaż tylko z jednej strony (ziołami do góry), a następnie piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 10 minut. Na talerzu wylej niewielką ilość sosu, połóż ryby z zieloną panierką, podawaj z marchewką.