Sariel - kapusta z grochem
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • groch łuskany - 250 gramów
  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. 25 dekagramów grochu łuskanego namocz przez noc, żeby zmiękł. Gotuj groch do miękkości z liściem laurowym, łyżką oliwy i masła.
  2. Wypłucz 1/2 kilograma kapusty kiszonej, żeby nie była taka kwaśna. Następnie gotuj do miękkości, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
  3. Wymieszaj, gdy wszystko zmięknie, ale nie gotuj. Odstaw, by smaki się naturalnie wymieszały.