Sarnina w sosie
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica z sarny - 60 dekagramów
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • cebula - 1 szt. - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • Śmietana 30% - 150 mililitrów
  • pieprz - 1 sztuka
  • boczek - 20 dekagramów
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny.
  2. Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Podajemy z ulubionymi dodatkami.