Sataye z piersi kaczki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Piersi z kaczki - 400 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
  • ostra papryka chilli - 1 sztuka
  • starty świeży imbir - 10 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • mleko kokosowe z puszki - 200 mililitrów
  • kolendra - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • olej rzepakowy - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pomieszaj świeżo starty imbir z posiekanym czosnkiem, chilli, olejem sezamowym i częścią posiekanej natki kolendry.
  2. W tak przygotowanej marynacie na 30 minut umieść pokrojoną w cienkie paseczki pierś z kaczki.
  3. Zamarynowane mięso nabijaj na drewniane patyki do szaszłyków.
  4. Gotowe sataye obsmaż na patelni lub na grillu.
  5. Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym, zagotuj i dodaj pozostałą część mleka kokosowego.
  6. Sataye podawaj polane sosem na ugotowanym osobno ryżu.