Scampi po chińsku

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • por - 100 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • groszek mrożony - 300 gramów
  • homarzce mrożone - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Homarzce rozmroź w temperaturze pokojowej, po czym opłukaj zimną wodą i osusz.
  2. Groszek wrzuć do garnka, zalej filiżanką wody i gotuj przez 6 minut pod przykryciem.
  3. Pory pokrój na plasterki i zeszklij na oleju. Dodaj homarzce i obsmaż na rumiano.
  4. Dorzuć odsączony groszek i podgrzej go.
  5. Na koniec dodaj przyprawy: imbir, sól selerową, pieprz cayenne oraz cukier. Wszystko wymieszaj i podawaj.
  6. Możesz serwować z białym pieczywem lub makaronem chińskim.