Schab faszerowany grzybami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab wieprzowy środkowy - 1.5 kilogramów
  • olej roślinny - 6 łyżek
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • cebula szalotka - 3 sztuki
  • grzyby shitake (namoczone) - 200 gramów
  • kapusta bok choy - 2 sztuki
  • kawałek świeżego imbiru - 3 cm
  • sos sojowy - 50 mililitrów
  • olej sezamowy - 3 łyżki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa.
  2. Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.
  3. Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.
  4. Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.
  5. Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.