Schab grzybami pachnący

35


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
schab środkowy bez kości 1.5 kilogramów
wędzony boczek200 gramów
ser pleśniowy50 gramów
suszone grzyby50 gramów
cebula1 sztuka
kapusta włoska200 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny50 mililitrów
bułka tarta3 łyżki
jajko1 sztuka
Przyprawa do karkówki Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek rozetrzyj. Grzyby mocz w gorącej wodzie do momentu, kiedy zrobią się miękkie, a następnie drobno posiekaj. Boczek podsmaż na patelni do chwili wytopienia się tłuszczu. Dodaj cebulę, grzyby oraz czosnek.
Krok 2
Farsz dopraw szczyptą czarnego pieprzu i odrobiną soli. Ser pleśniowy pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj bułkę tartą i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstały farsz okaże się zbyt wilgotny, dodaj jeszcze jedną łyżkę bułki tartej.
Krok 3
Schab umyj i oczyść z błonek. Następnie natnij go z wierzchu na głębokość około dwóch centymetrów, po czym przekręć na bok i powtórz czynność. Schab należy delikatnie naciąć z czterech stron, nie docinając w środku do końca. Natrzyj mięso Przyprawą do karkówki Knorr.
Krok 4
Sparz liście kapusty włoskiej. W powstałych w schabie nacięciach umieść farsz.
Krok 5
Całość zawiń w sparzone liście kapusty, po czym umieść w woreczku do pieczenia (załączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, ściśle zroluj i zepnij dołączonymi klipsami. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl