Schab grzybami pachnący
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy bez kości - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 200 gramów
  • ser pleśniowy - 50 gramów
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • kapusta włoska - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 50 mililitrów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek rozetrzyj. Grzyby mocz w gorącej wodzie do momentu, kiedy zrobią się miękkie, a następnie drobno posiekaj. Boczek podsmaż na patelni do chwili wytopienia się tłuszczu. Dodaj cebulę, grzyby oraz czosnek.
  2. Farsz dopraw szczyptą czarnego pieprzu i odrobiną soli. Ser pleśniowy pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj bułkę tartą i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstały farsz okaże się zbyt wilgotny, dodaj jeszcze jedną łyżkę bułki tartej.
  3. Schab umyj i oczyść z błonek. Następnie natnij go z wierzchu na głębokość około dwóch centymetrów, po czym przekręć na bok i powtórz czynność. Schab należy delikatnie naciąć z czterech stron, nie docinając w środku do końca. Natrzyj mięso Przyprawą do karkówki Knorr.
  4. Sparz liście kapusty włoskiej. W powstałych w schabie nacięciach umieść farsz.
  5. Całość zawiń w sparzone liście kapusty, po czym umieść w woreczku do pieczenia (załączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, ściśle zroluj i zepnij dołączonymi klipsami. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.