Schab grzybami pachnący

37


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
schab środkowy bez kości 1.5 kilogramów
wędzony boczek200 gramów
ser pleśniowy50 gramów
suszone grzyby50 gramów
cebula1 sztuka
kapusta włoska200 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
pieprz czarny mielony1 szczypta
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny50 mililitrów
bułka tarta3 łyżki
jajko1 sztuka
Przyprawa do karkówki Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek rozetrzyj. Grzyby mocz w gorącej wodzie do momentu, kiedy zrobią się miękkie, a następnie drobno posiekaj. Boczek podsmaż na patelni do chwili wytopienia się tłuszczu. Dodaj cebulę, grzyby oraz czosnek.
Krok 2
Farsz dopraw szczyptą czarnego pieprzu i odrobiną soli. Ser pleśniowy pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj bułkę tartą i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstały farsz okaże się zbyt wilgotny, dodaj jeszcze jedną łyżkę bułki tartej.
Krok 3
Schab umyj i oczyść z błonek. Następnie natnij go z wierzchu na głębokość około dwóch centymetrów, po czym przekręć na bok i powtórz czynność. Schab należy delikatnie naciąć z czterech stron, nie docinając w środku do końca. Natrzyj mięso Przyprawą do karkówki Knorr.
Krok 4
Sparz liście kapusty włoskiej. W powstałych w schabie nacięciach umieść farsz.
Krok 5
Całość zawiń w sparzone liście kapusty, po czym umieść w woreczku do pieczenia (załączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, ściśle zroluj i zepnij dołączonymi klipsami. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl