Schab nadziewany morelami

14


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
schab wieprzowy bez kości800 gramów
suszone morele100 gramów
Sos do pieczeni jasny Knorr1 opakowanie
cytryna1 sztuka
czarny pieprz rozkruszony w moździerzu0.5 łyżek
ziele angielskie0.5 łyżek
liść laurowy2 sztuki
szalotka2 sztuki
ocet balsamiczny2 łyżki
gwiazdka anyżu1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przebij płat mięsa wzdłuż włókien rączką drewnianej łyżki. Nadziej je morelami, wciskając je drewnianą łyżką.
Krok 2
Obierz cytrynę ze skórki. Wymieszaj skórkę cytryny z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wetrzyj w mięso. Zostaw na noc przykryte folią aluminiową.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Oblej mięso 2 łyżkami stołowymi oleju z każdej strony i obsmaż na patelni. Następnie umieść w brytfannie.
Krok 4
Wlej 250 ml wody. Piecz bez przykrycia przez 40 min. Wlej więcej wody, jeśli to konieczne. W międzyczasie posiekaj drobno szalotki i podsmaż je w ½ łyżki oleju, aż zmiękną i zaczną pachnieć. Dodaj octu balsamicznego i gotuj na małym ogniu, aż połowa wyparuje. Wyciągnij mięso z piekarnika, odlej sos z pieczeni. Przykryj mięso i odłóż na 10 min. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, rozgniecioną gwiazdkę anyżu i sos z pieczeni do szalotek. Wszystko dobrze zmiksuj i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj mięso z sosem, z ziemniakami i prostą sałatką z liści sałaty i rzodkiewek.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl