Schab nadziewany morelami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości - 800 gramów
  • suszone morele - 100 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • czarny pieprz rozkruszony w moździerzu - 0.5 łyżek
  • ziele angielskie - 0.5 łyżek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • szalotka - 2 sztuki
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • gwiazdka anyżu - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przebij płat mięsa wzdłuż włókien rączką drewnianej łyżki. Nadziej je morelami, wciskając je drewnianą łyżką.
  2. Obierz cytrynę ze skórki. Wymieszaj skórkę cytryny z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wetrzyj w mięso. Zostaw na noc przykryte folią aluminiową.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Oblej mięso 2 łyżkami stołowymi oleju z każdej strony i obsmaż na patelni. Następnie umieść w brytfannie.
  4. Wlej 250 ml wody. Piecz bez przykrycia przez 40 min. Wlej więcej wody, jeśli to konieczne. W międzyczasie posiekaj drobno szalotki i podsmaż je w ½ łyżki oleju, aż zmiękną i zaczną pachnieć. Dodaj octu balsamicznego i gotuj na małym ogniu, aż połowa wyparuje. Wyciągnij mięso z piekarnika, odlej sos z pieczeni. Przykryj mięso i odłóż na 10 min. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, rozgniecioną gwiazdkę anyżu i sos z pieczeni do szalotek. Wszystko dobrze zmiksuj i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj mięso z sosem, z ziemniakami i prostą sałatką z liści sałaty i rzodkiewek.