Schab pieczony nadziewany

Składniki:

  • olej - 1 łyżka
  • marchew - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 4 łyżki
  • ogórki kiszone - 3 sztuki
  • gotowana szynka - 15 dekagramów
  • schab bez kości - 1 kilogram
  • bulion warzywny - 1.5 litrów
  • parówki cielęce - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso osusz papierowym ręcznikiem, rozetnij na jak największy płat. Delikatnie rozbij go tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
  2. Szynkę pokrój w paski, marchew ugotuj i pokrój w paski.
  3. Na płacie mięsa ułóż parówki, następnie szynkę, marchew i ogórki. Oprósz solą pieprzem. Zwiń mocno w rulon i zwiąż nicią kuchenną.
  4. Mięso podsmaż z obu stron, a następnie włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, zalej bulionem i duś pod przykryciem około 45 minut.