Schab pieczony w sosie żurawinowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 500 gramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • żurawina w słoiku - 1 puszka
  • musztarda - 1 łyżka
  • woda - 2 szklanki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • margaryna - 1 łyżka
  • śmietana - 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon. Następnie natrzyj dokładnie musztardą i pozostałymi przyprawami.
  2. Na rozgrzanej Ramie obsmaż lekko mięso z każdej strony, aby było rumiane.
  3. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody, dodaj margarynę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30 minut.
  4. Po tym czasie przełóż mięso w ciepłe miejsce na 10 minut, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondelka.
  5. Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody i również wlej do rondelka.
  6. Dodaj żurawinę ze słoika oraz łyżkę śmietanki. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Upieczony schab pokrój w plastry i podawaj wraz z sosem żurawinowym. Ta potrawa doskonale smakuje na ciepło, np. z gotowanymi ziemniakami, a na zimno z pieczywem.