Schab pieczony w sosie żurawinowym

43


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
schab środkowy500 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
żurawina w słoiku1 puszka
musztarda1 łyżka
woda2 szklanki
ząbki czosnku2 sztuki
majeranek1 łyżka
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
margaryna1 łyżka
śmietana1 łyżka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Następnie natrzyj dokładnie musztardą i pozostałymi przyprawami.
Krok 2
Na rozgrzanej Ramie obsmaż lekko mięso z każdej strony, aby było rumiane.
Krok 3
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody, dodaj margarynę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie przełóż mięso w ciepłe miejsce na 10 minut, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondelka.
Krok 5
Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody i również wlej do rondelka.
Krok 6
Dodaj żurawinę ze słoika oraz łyżkę śmietanki. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Upieczony schab pokrój w plastry i podawaj wraz z sosem żurawinowym. Ta potrawa doskonale smakuje na ciepło, np. z gotowanymi ziemniakami, a na zimno z pieczywem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl