Schab pieczony w sosie żurawinowym

43


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
schab środkowy500 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
żurawina w słoiku1 puszka
musztarda1 łyżka
woda2 szklanki
ząbki czosnku2 sztuki
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
margaryna1 łyżka
śmietana1 łyżka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Następnie natrzyj dokładnie musztardą i pozostałymi przyprawami.
Krok 2
Na rozgrzanej Ramie obsmaż lekko mięso z każdej strony, aby było rumiane.
Krok 3
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody, dodaj margarynę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie przełóż mięso w ciepłe miejsce na 10 minut, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondelka.
Krok 5
Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody i również wlej do rondelka.
Krok 6
Dodaj żurawinę ze słoika oraz łyżkę śmietanki. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Upieczony schab pokrój w plastry i podawaj wraz z sosem żurawinowym. Ta potrawa doskonale smakuje na ciepło, np. z gotowanymi ziemniakami, a na zimno z pieczywem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl