Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso oczyść z błon. Następnie natrzyj dokładnie musztardą i pozostałymi przyprawami.
|
Krok 2 |
Na rozgrzanej Ramie obsmaż lekko mięso z każdej strony, aby było rumiane.
|
Krok 3 |
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody, dodaj margarynę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30 minut.
|
Krok 4 |
Po tym czasie przełóż mięso w ciepłe miejsce na 10 minut, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondelka.
|
Krok 5 |
Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody i również wlej do rondelka.
|
Krok 6 |
Dodaj żurawinę ze słoika oraz łyżkę śmietanki. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Upieczony schab pokrój w plastry i podawaj wraz z sosem żurawinowym.
Ta potrawa doskonale smakuje na ciepło, np. z gotowanymi ziemniakami, a na zimno z pieczywem.
|