Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab karkowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • cebula biała - 1 sztuka
  • Menu ze Smakiem Sos śmietanowy z zielonym pieprzem Knorr - 1 opakowanie
  • pieczywo tostowe kromki - 6 sztuk
  • pestki słonecznika - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na 4 jednakowej wielkości steki. Skrop oliwą i posyp przyprawa Knorr. Zamarynowane steki obsmaż szybko z obu stron na złoty kolor i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Pieczywo tostowe zmiksuj na sypko w blenderze. Następnie przełóż do miski, dodaj posiekana natkę pietruszki, pestki słonecznika, masło oraz pieprz. Wymieszaj wszystko razem i wyrób jednolita masę. Dopraw do smaku.
  3. Sos z zielonym pieprzem przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
  4. Przygotowany chlebowy farsz podziel na 4 części i nałóż jego porcję na każdy stek. Mięso wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Gotowe steki podawaj z przygotowanym sosem pieprzowym i np. ziemniakami lub kaszą.