Schab w sosie chrzanowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • schab w plastrach - 6 sztuk
  • marchew - 2 sztuki
  • korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • koperek - 1 pęczek
  • chrzan tarty - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana 18% - 1 szklanka
  • olej - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące.
  2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy mieszając, aż się zeszkli. Wkładamy do rondla kotlety i obsmażamy z obu stron.
  3. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa.
  4. Całość zalewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr.
  5. Dusimy przez około 30 minut, aż mięso zmięknie.
  6. Śmietanę mieszamy z chrzanem i dodajemy do mięsa. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką.
  7. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek.