Schab w sosie piwnym po bawarsku

Składniki:

  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • marchew - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • seler korzeniowy - 1 sztuka
  • piwo jasne - 0.5 litrów
  • schab karkowy - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowane mięso dokładnie umyj, natrzyj pieprzem i solą.
  2. Do dużego garnka wlej piwo, włóż mięso wraz z drobno pokrojonymi warzywami oraz przecierem pomidorowym. Gotuj około 1 godziny na małym ogniu.
  3. Ugotowane mięso wyłóż na talerz a wywar przecedź przez sito.
  4. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą. Gotuj sos cięgla mieszając aż do zgęstnienia.
  5. Dodaj 1 łyżkę octu winnego oraz do smaku pieprzem i solą. Mięso pokrój w plastry i dodaj do sosu. Zagotuj jeszcze raz aby uzyskało znakomity smak.