Schab w ziemniakach
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 500 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • ziemniaki - 400 gramów
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz przyprawą Knorr.
  2. Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce, odsącz z nadmiaru płynu. Masę ziemniaczaną połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
  3. Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami.
  4. Smaż całość na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
  5. Kotlety podawaj z ratatuj warzywnym.