Schab z gruszkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab bez kości - 400 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
  • świeże gruszki - 2 sztuki
  • świeży imbir - 2 cm kawałek
  • białe wino - 200 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka pszenna
  • kilka listków bazylii
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • zimne masło - 200 gramów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w plastry, rozbij każdy z nich tłuczkiem do mięsa i oprósz Przyprawą do mięs Knorr oraz mąką.
  2. Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój w ćwiartki.
  3. Obsmaż kotleciki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, po czym odłóż je na bok.
  4. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wrzuć na patelnię gruszki, dodaj imbir i podsmaż, pod koniec oprószając płaską łyżką mąki.
  5. Następnie wlej wino i gotuj, mieszając ostrożnie, do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
  6. Dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj szybko, do czasu, gdy się rozpuści. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, bazylią oraz pieprzem. Na koniec połącz go z kotlecikami i całość ostrożnie podgrzej.