Schab z gruszkami

15


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
schab bez kości400 gramów
Przyprawa do mięs Knorr1 sztuka
świeże gruszki2 sztuki
świeży imbir - 2 cm kawałek
białe wino200 mililitrów
cytryna1 sztuka
mąka pszenna
kilka listków bazylii
pieprz czarny mielony1 szczypta
zimne masło200 gramów
olej do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Schab pokrój w plastry, rozbij każdy z nich tłuczkiem do mięsa i oprósz Przyprawą do mięs Knorr oraz mąką.
Krok 2
Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Obsmaż kotleciki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, po czym odłóż je na bok.
Krok 4
Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wrzuć na patelnię gruszki, dodaj imbir i podsmaż, pod koniec oprószając płaską łyżką mąki.
Krok 5
Następnie wlej wino i gotuj, mieszając ostrożnie, do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
Krok 6
Dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj szybko, do czasu, gdy się rozpuści. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, bazylią oraz pieprzem. Na koniec połącz go z kotlecikami i całość ostrożnie podgrzej.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl