Schab z jabłkami i sezamem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab wieprzowy - 1 kilogram
  • Przyprawa do pieczeni Knorr - 1 opakowanie
  • miód - 2 łyżki
  • sezam - 1 łyżka
  • jabłka - 2 sztuki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • cebula dymka - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • woda - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Błonę na schabie delikatnie ponacinaj na krzyż.
  2. Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda i pokrój w dużą kostkę. Cebulę posiekaj.
  3. Przyprawę Knorr wymieszaj z 50 mililitrami wody, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Dodaj jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam.
  4. Powstałym sosem zalej dokładnie mięso. Następnie całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną natką pietruszki.