Schab z kapustą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • schab bez kości - 1 kilogram
  • główka młodej kapusty - 1 sztuka
  • cebule - 2 sztuki
  • pęczek kopru włoskiego - 1 sztuka
  • kostka masła - 1 opakowanie
  • masło do zasmażki - 2 łyżki
  • mąka do zasmażki - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Schab podzielić na porcje, lekko rozklepać, pokroić na dość grube paski, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Cebulę posiekać, kapustę poszatkować. Cebulę zeszklić na 1/2 kostki masła dodać kapustę, sól, pieprz i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, po czym dolać wody, by sięgała pod powierzchnię kapusty i dalej dusić.
  2. Na patelni usmażyć paski schabu i dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej posiekany koper i zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Podawać ubrane świeżym koprem.