Schab z migdałami

Składniki:

  • schab - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 30 dekagramów
  • ser camembert - 20 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 2 pęczki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • migdały - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natnij i rozbij tłuczkiem na duży płat. Czosnek zmiażdż. Mięso natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki, natkę posiekaj. Pieczarki wymieszaj z natką i podduś na maśle. Przypraw.
  3. 15 dag migdałów posiekaj, ser pokrój w plastry. Na mięsie ułóż podsmażone pieczarki i natkę, plastry sera i posiekane migdały. Całość zwiń i zwiąż sznurkiem.
  4. Obsmaż na oleju ze wszystkich stron, włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Pozostałe migdały pokrój i upraż na patelni bez tłuszczu. Posyp nimi roladę.