Schab z pomidorami w sosie czosnkowym
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy bez kości - 1 kilogram
  • suszone pomidory w oleju - 200 gramów
  • Sos czosnkowy z jogurtem Hellmann’s - 3 łyżki
  • orzeszki piniowe lub pestki dyni - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • kajzerka - 1 sztuka
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek pokrój w plastry, podsmaż na kilku łyżkach oleju z pomidorów, dodaj orzeszki i pokrojone również w plastry pomidory. Całość chwilę smaż, dodaj bazylię, łyżkę octu, łyżkę Sosu czosnkowego oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę bułkę. Całość dokładnie wymieszaj. Powstały farsz wystudź.
  2. Schab oczyść z błon. W środku za pomocą noża z długim ostrzem zrób nacięcie. W nacięcie włóż farsz. Mięso dodatkowo skrop pozostałym octem i oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  3. Mięso przed pieczeniem obsmaż na patelni ze wszystkich stron, nałóż na powierzchnię pozostałe dwie łyżki sosu Hellmann’s.
  4. Mięso zalej bulionem z 500 ml wody i kostki rosołowej, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut. W razie potrzeby dopiecz kolejne 10 minut w zależności od przekroju mięsa.