Schab z suszonymi owocami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 1 kilogram
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • suszone śliwki bez pestek - 15 dekagramów
  • suszone morele - 15 dekagramów
  • białe deserowe wino - 0.5 szklanek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • masło
  • olej
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz mięso, osusz i natrzyj odrobiną soli oraz pieprzu.
  2. Cienkim nożem zrób w mięsie podłużne otwory i każdy z nich wypełnij suszonymi owocami.
  3. Dokładnie posmaruj schab olejem. Następnie ułóż go w naczyniu żaroodpornym, posyp wiórkami masła i skrop letnią wodą.
  4. Piecz około godziny w 180°C, często podlewając schab wytwarzającym się w trakcie pieczenia sosem. Pod koniec dolej wino i posyp mięso pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Podawaj.