| |||||||||
| Składniki | ||
| olej | ||
| pieprz czarny mielony | 1 szczypta | |
| sól | 1 szczypta | |
| schab środkowy | 1 kilogram | |
| masło | ||
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
| suszone śliwki bez pestek | 15 dekagramów | |
| suszone morele | 15 dekagramów | |
| białe deserowe wino | 0.5 szklanek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Opłucz mięso, osusz i natrzyj odrobiną soli oraz pieprzu. |
| Krok 2 |
| Cienkim nożem zrób w mięsie podłużne otwory i każdy z nich wypełnij suszonymi owocami. |
| Krok 3 |
| Dokładnie posmaruj schab olejem. Następnie ułóż go w naczyniu żaroodpornym, posyp wiórkami masła i skrop letnią wodą. |
| Krok 4 |
| Piecz około godziny w 180°C, często podlewając schab wytwarzającym się w trakcie pieczenia sosem. Pod koniec dolej wino i posyp mięso pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Podawaj. |
| Autor: przepisy.pl |