Schab z wędzonym boczkiem

6


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
schab bez kości1.2 kilogramów
wędzony boczek20 dekagramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
czerwone wino100 mililitrów
oliwa z oliwek4 łyżki
pieprz czarny mielony15 gramów
oliwa z oliwek do smarowania20 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Opłucz schab w zimnej wodzie i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj oliwą, tłuczonym czarnym pieprzem i przyprawą Knorr.
Krok 2
Pokrój boczek w cienkie plastry. Obłóż nimi schab i obwiąż go nićmi, by boczek przylegał do mięsa.
Krok 3
Ułóż pieczeń w brytfannie. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Krok 4
Kiedy schab się lekko przyrumieni, podlej go winem. Piecz jeszcze około 45 minut polewając sosem.
Krok 5
Przed podaniem zdejmij ze schabu nici.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl