Schab z wędzonym boczkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab bez kości - 1.2 kilogramów
  • wędzony boczek - 20 dekagramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 15 gramów
  • oliwa z oliwek do smarowania - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz schab w zimnej wodzie i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj oliwą, tłuczonym czarnym pieprzem i przyprawą Knorr.
  2. Pokrój boczek w cienkie plastry. Obłóż nimi schab i obwiąż go nićmi, by boczek przylegał do mięsa.
  3. Ułóż pieczeń w brytfannie. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  4. Kiedy schab się lekko przyrumieni, podlej go winem. Piecz jeszcze około 45 minut polewając sosem.
  5. Przed podaniem zdejmij ze schabu nici.