Schabowe z pieczarkami
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 800 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • pieczarki - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 150 mililitrów
  • bułka tarta - 200 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki i cebulę pokrój w plastry, posiekaj czosnek. Wszystko razem przesmaż na patelni, na dwóch łyżkach Ramy Smaż jak szef kuchni. Dopraw na koniec do smaku majerankiem, a następnie odstaw na bok, aby farsz ostygł.
  2. Mięso umyj, oczyść z błony i przerostów tłuszczu. Pokrój w tak zwanego „motyla”. W tym celu pierwsze nacięcie zatrzymaj na 1 cm przed końcem, nie odcinając go od reszty. Natnij schab na grubość około 5 mm. Drugim cięciem odetnij plaster od reszty schabu. Mięso rozłóż, rozklep delikatnie przez folię i oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr z obu stron. Przyprawa nada mięsu odpowiednio wyrazistego smaku.
  3. W środek mięsa nałóż odpowiednią ilość farszu – 0,5 łyżki. Mięso złóż ze sobą.
  4. Każdy kotlet oprósz w mące, a następnie zanurz w rozkłóconych jajkach i panieruj w bułce tartej.
  5. Kotlety smaż na rozgrzanej Ramie na złoty kolor. Po usmażeniu trzymaj mięso pod przykryciem przez 2- 3 minuty, aby doszło środku. Tak przygotowane kotlety będą soczyste w środku.