Schabowe z pieczarkami

56


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
schab środkowy800 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
pieczarki300 gramów
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny150 mililitrów
bułka tarta200 gramów
mąka2 łyżki
jajka2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Pieczarki i cebulę pokrój w plastry, posiekaj czosnek. Wszystko razem przesmaż na patelni, na dwóch łyżkach Ramy Smaż jak szef kuchni. Dopraw na koniec do smaku majerankiem, a następnie odstaw na bok, aby farsz ostygł.
Krok 2
Mięso umyj, oczyść z błony i przerostów tłuszczu. Pokrój w tak zwanego „motyla”. W tym celu pierwsze nacięcie zatrzymaj na 1 cm przed końcem, nie odcinając go od reszty. Natnij schab na grubość około 5 mm. Drugim cięciem odetnij plaster od reszty schabu. Mięso rozłóż, rozklep delikatnie przez folię i oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr z obu stron. Przyprawa nada mięsu odpowiednio wyrazistego smaku.
Krok 3
W środek mięsa nałóż odpowiednią ilość farszu – 0,5 łyżki. Mięso złóż ze sobą.
Krok 4
Każdy kotlet oprósz w mące, a następnie zanurz w rozkłóconych jajkach i panieruj w bułce tartej.
Krok 5
Kotlety smaż na rozgrzanej Ramie na złoty kolor. Po usmażeniu trzymaj mięso pod przykryciem przez 2- 3 minuty, aby doszło środku. Tak przygotowane kotlety będą soczyste w środku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl