Schabowy w orientalnym stylu z ziarnem sezamu i kapustą Bok Choy

5


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr0.5 łyżeczek
jajka2 sztuki
schab środkowy400 gramów
sos sojowy3 łyżki
imbir suszony1 łyżeczka
Kapusta bok choy::
ostra papryczka chilli1 sztuka
czosnek ząbek2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny150 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny80 mililitrów
sezam biały100 gramów
sezam czarny (opcjonalnie)2 łyżki
świeży imbir drobno posiekany1 łyżka
kapusta bok choy6 sztuk
sos sojowy o obniżonej soli100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oczyść z błon i pokrój w cm grubości plastry rozbij je tłuczkiem.
Krok 2
W misce roztrzep jajka dodaj do nich sos sojowy, imbir, ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Kotlety zamocz w jajku, a następnie panieruj w pomieszanych ziarnach sezamu.
Krok 4
Na patelnię wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 5
Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Krok 6
Na gorącym tłuszczu podsmaż posiekany czosnek, chilli i imbir, wrzuć przekrojone na pół liście kapusty i smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta lekko się zarumieni - podlej ją sosem sojowym, następnie patelnie przykryj i duś przez minutę.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl