Schabowy w orientalnym stylu z ziarnem sezamu i kapustą Bok Choy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 400 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 150 gramów
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • sezam biały - 100 gramów
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • sezam czarny (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • kapusta bok choy:
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 80 mililitrów
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • świeży imbir drobno posiekany - 1 łyżka
  • kapusta bok choy - 6 sztuk
  • sos sojowy o obniżonej soli - 100 mililitrów
  • ostra papryczka chilli - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i pokrój w cm grubości plastry rozbij je tłuczkiem.
  2. W misce roztrzep jajka dodaj do nich sos sojowy, imbir, ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj.
  3. Kotlety zamocz w jajku, a następnie panieruj w pomieszanych ziarnach sezamu.
  4. Na patelnię wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  5. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  6. Na gorącym tłuszczu podsmaż posiekany czosnek, chilli i imbir, wrzuć przekrojone na pół liście kapusty i smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta lekko się zarumieni - podlej ją sosem sojowym, następnie patelnie przykryj i duś przez minutę.