Schabowy z cebulową panierką
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 400 gramów
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 opakowanie
  • bułka tarta - 150 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • tarty żółty ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości około centymetra. Rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry.
  2. Zupę cebulową wsyp na talerz i obtocz w niej mięso. Następnie zanurz kotlety w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej pomieszanej z żółtym serem. Mięso dociśnij ręką, aby panierka dobrze do niego przywarła.
  3. Kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru. Potem trzymaj je na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze 2 minuty, aby dobrze usmażyły się w środku.