Schabowy z cytrusami

4


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
schab środkowy600 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr2 łyżki
bazylia
szalotki2 sztuki
mąka pszenna2 łyżki
olej3 łyżki
białe wino100 mililitrów
pomarańcze2 sztuki
grejpfrut1 sztuka
masło50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Schab oprósz przyprawą Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku i poprawi soczystość mięsa. Każdy płat schabu złóż na pół w środek dodaj listek bazylii. Każdy kotlecik dodatkowo przyklep tłuczkiem tak, aby mięso dobrze się z kleiło a następnie oprósz mąką.
Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż każdy kotlecik po kolei, mięso przełóż na bok, na tej samej patelni podsmaż szalotkę, wlej białe wino, odparuj je o połowę, wciśnij sok z cytryny, dodaj kapary oraz na powrót włóż na patelnię kotlety. Całość duś pod przykryciem około 8 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby mięso nie przykleiło się do patelni.
Krok 3
Tuz przed podaniem dodaj łyżkę masła oraz wykrojone segmenty z cytrusów. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl