Schabowy z cytrusami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 600 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • bazylia
  • szalotki - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • grejpfrut - 1 sztuka
  • masło - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Schab oprósz przyprawą Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku i poprawi soczystość mięsa. Każdy płat schabu złóż na pół w środek dodaj listek bazylii. Każdy kotlecik dodatkowo przyklep tłuczkiem tak, aby mięso dobrze się z kleiło a następnie oprósz mąką.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż każdy kotlecik po kolei, mięso przełóż na bok, na tej samej patelni podsmaż szalotkę, wlej białe wino, odparuj je o połowę, wciśnij sok z cytryny, dodaj kapary oraz na powrót włóż na patelnię kotlety. Całość duś pod przykryciem około 8 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby mięso nie przykleiło się do patelni.
  3. Tuz przed podaniem dodaj łyżkę masła oraz wykrojone segmenty z cytrusów. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem.