Schabowy z ryżem i warzywami
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kotlet schabowy - 2 sztuki
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • ryż woreczek - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1 szczypta
  • przyprawa kebab - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie przygotowuje warzywa. Kroje je w paseczki i daje na patelnie, gdzie podlewam je rozpuszczonym bulionem z rosołku Winiary. Tak przygotowane warzywa doprawiam pieprzem i podgotowuje, aby stały się miękkie.
  2. W tym samym czasie stawiam wodę na ryż. Do wody dodaje łyżkę oleju i szczyptę soli. Następnie zajmuje się mięskiem. Po opłukaniu kotletów daje je na patelnie, na której wcześniej dałam olej. Przyprawiam wedle uznania czyli papryka słodka, ostra, przyprawa kebab, kroje czosnek i układam na mięsie. Kruszę około 1/2 rosołku Winiary na mięso i podlewam odrobiną wody. Tak przygotowane mięso duszę.
  3. Wszystko jest gotowe po około 40 minutach. Warzywa miękkie i ryż ugotowany łączę razem i wykładam na talerz. Jeszcze tylko mięsko i obiadek gotowy. Smacznego!