Seekh kebab
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • baranina - 500 gramów
  • Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
  • cebule - 2 sztuki
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel dwukrotnie w maszynce mięso wraz z cebulami, bułką tartą, garam masalą, zieloną papryką, kolendrą i natką pietruszki.
  2. Zagotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Wymieszaj mięso z przygotowanym Fixem Knorr, dodaj sok z cytryny i uformuj kulki o średnicy 5 centymetrów.
  4. Mięsną masą oklej bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek i piecz do momentu, aż mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. Podawaj na ciepło na liściach sałaty oraz z sosem Knorr wymieszanym z majonezem, przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.