Selerowa z jabłkiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łodygi selera naciowego - 6 sztuk
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • winne jabłko, np szara reneta - 1 sztuka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • pęczek rzodkiewek - 1 sztuka
  • posiekane orzechy włoskie - 1 łyżka
  • pestki z dyni - 1 łyżka
  • pestki słonecznika - 1 łyżka
  • ser feta - 10 dekagramów
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj łodygi selera naciowego - osusz i oczyść z twardych włókien. Przekrój je na pół i pokrój w półkrążki. Następnie umyj jabłko, pokrój w ćwiartki, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę.
  2. Obierz pomarańczę, podziel ją na cząstki i obierz z białych błonek. Oczyść i umyj rzodkiewki, po czym osusz i pokrój je w ćwiartki.
  3. Upraż orzechy włoskie, pestki dyni oraz słonecznika na suchej patelni. Umyj szczypiorek, osusz go i posiekaj.
  4. Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Polej warzywa i owoce sosem, a następnie wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę szczypiorkiem, orzechami i pestkami.