Ser Camembert z czerwonym Pesto i z talarkami ziemniaków

Składniki:

  • ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • pieprz
  • ser camembert - 2 sztuki
  • sól
  • orzeszki piniowe - 3 łyżki
  • czosnek - 2 sztuki
  • oliwa - 6 łyżek
  • bazylia - 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • tarty parmezan - 3 łyżki
  • suszone pomidory w oliwie - 0.5 szklanek
  • Pesto:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaczki ugoruj, mają być miękkie, następnie pokrój w talarki.
  2. Włóż do jednego naczynia suszone pomidory w oliwie, czosnek orzeszki piniowe, tarty parmezan, oliwę, koncentrat pomidorowy i zmiksuj blenderem. Dodaj do smaku pieprz i sól.
  3. Z sera Camembert ścinamy górną skórkę i w miejsce po niej smarujemy dużą ilością sosu Pesto.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  5. Podawaj na gorąco z talarkami ziemniaków . Na koniec dodaj bazylię dla poprawy kolorytu potrawy