Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki
  • 55 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • suszone drożdże - 2 łyżeczki
  • oliwa - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • krojone pomidory z puszki - 400 gramów
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • pomidory - 250 gramów
  • ser mozarella - 125 gramów
  • świeża bazylia - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, sól, drożdże, łyżkę oliwy oraz 100ml letniej wody aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
  2. Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
  3. Następnie dodaj pomidory, cukier i duś całość ok 20 minut.
  4. Ciasto na pizzę ponownie ugnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj pizzę w kształcie serca. Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.
  5. Pomidory oraz ser pokrój na plastry. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu świeże pomidory oraz mozzarellę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Podawaj z porwanymi listkami bazylii.