Serce Walentynkowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 C °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa ananasowa
  • ananas z puszki - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • wierzch
  • masa marcepanowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników upiec biszkopt w formie w kształcie serca.
  2. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.
  3. Przygotować poncz z wody, cukru i soku z cytryny.
  4. Ananasy pokroić w drobną kosteczkę.
  5. Na soku z ananasów ugotować budyń, szklankę soku zagotować, w 1/3 szklance wody, rozpuścić budyń i wlać do soku.
  6. Wystudzić budyń (konsystencja kisielu).
  7. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce budyniu.
  8. Odłożyć 4 łyżki masy do posmarowania wierzchu serca, a do pozostałej masy dodać pokrojone ananasy.
  9. Masą przełożyć nasączone biszkopty.
  10. Resztą masy posmarować wierzch serca.
  11. Serce pokryć masą marcepanową.