Serduszka (oponki inaczej)

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
ser twarogowy chudy0.5 kilogramów
mąka70 dekagramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona1 łyżeczka
cukier0.5 szklanek
kwaśna śmietana3 łyżeczki
żółtko2 sztuki
jajko2 sztuki
olej do smażenia1 litr
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto.
Krok 2
Wałkujemy ciasto i wycinamy serduszka foremką do ciasteczek (można robić różne kształty).
Krok 3
Olej rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
Po usmażeniu układamy na papierze śniadaniowym, aby odsączyć.
Krok 5
Gdy już wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl