Serduszka (oponki inaczej)
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 8 minut
  •  °C

Składniki:

  • ser twarogowy chudy - 0.5 kilogramów
  • mąka - 70 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • kwaśna śmietana - 3 łyżeczki
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • olej do smażenia - 1 litr
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto.
  2. Wałkujemy ciasto i wycinamy serduszka foremką do ciasteczek (można robić różne kształty).
  3. Olej rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Po usmażeniu układamy na papierze śniadaniowym, aby odsączyć.
  5. Gdy już wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!