Serniczek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • śmietana - 2 łyżki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • masa serowa
  • biały ser - 1 kilogram
  • cukier - 2 szklanki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 9 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • lukier
  • gorąca woda - 1 unit
  • cukier puder - 1 unit
  • sok z cytryny - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem.
  2. Kasię utrzeć z cukrami, dodając po jednym żółtku, powoli dodawać ser, wsypać budyń, na koniec włożyć delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek.
  3. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką, najlepiej drewnianą i wylać na ciasto. Można dodać bakalie, brzoskwinie z puszki lub zrobić bez dodatków.
  4. Po upieczeniu i wystygnięciu wyjmujemy z blaszki i lukrujemy w całości lub robimy ozdobne wzorki.