Serniczek
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 70 minut
  • 180/200  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żółtko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • masa serowa
  • jajko - 10 sztuk
  • ser wiaderko - 1 kilogram
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • śmietana kremówka 30% - 250 mililitrów
  • cukier - 1.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie i upiec.
  2. Osobno ubić białka z 1/2 szklanką cukru i śmietaną na sztywno.
  3. Ser: Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać ser, wymieszać i dodać budynie.
  4. Rozłożyć do brytfanki - ja nakłuwam ciasto widelcem.
  5. Wszystkie składniki ciasta zagnieść.