Przygotowanie |
Krok 1 |
2 galaretki robimy używając 700 ml wody. |
Krok 2 |
Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. |
Krok 3 |
Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą (tyle, żeby ją przykryć), dobrze mieszamy, aż się rozpuści. |
Krok 4 |
Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było ją wlać. |
Krok 5 |
Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. |
Krok 6 |
Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. |
Krok 7 |
Masę wylewamy do tortownicy, a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę. |
Krok 8 |
Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie. |
Krok 9 |
WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serową. |
Krok 10 |
WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce. |
Krok 11 |
WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki. |