serniczek

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
serek homogenizowany waniliowy 800 gramów
żelatyna30 gramów
śmietana 36%400 mililitrów
cukier puder4 łyżki
galaretka2 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
2 galaretki robimy używając 700 ml wody.
Krok 2
Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
Krok 3
Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą (tyle, żeby ją przykryć), dobrze mieszamy, aż się rozpuści.
Krok 4
Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było ją wlać.
Krok 5
Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
Krok 6
Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
Krok 7
Masę wylewamy do tortownicy, a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
Krok 8
Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
Krok 9
WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serową.
Krok 10
WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.
Krok 11
WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl