| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. |
| Krok 2 |
| Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. |
| Krok 3 |
| Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą (tyle, żeby ją przykryć), dobrze mieszamy, aż się rozpuści. |
| Krok 4 |
| Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było ją wlać. |
| Krok 5 |
| Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. |
| Krok 6 |
| Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. |
| Krok 7 |
| Masę wylewamy do tortownicy, a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę. |
| Krok 8 |
| Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie. |
| Krok 9 |
| WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serową. |
| Krok 10 |
| WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce. |
| Krok 11 |
| WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki. |