serniczek
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • serek homogenizowany waniliowy - 800 gramów
  • żelatyna - 30 gramów
  • śmietana 36% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • galaretka - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody.
  2. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
  3. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą (tyle, żeby ją przykryć), dobrze mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było ją wlać.
  5. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
  6. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
  7. Masę wylewamy do tortownicy, a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
  8. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
  9. WARIANT 1: Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serową.
  10. WARIANT 2: Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.
  11. WARIANT 3: Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.