Serniczek na zimno

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

331

355 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

na masę:

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

15 dekagramów

1 szklanka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić jaja z cukrem, dodać delikatnie mieszając mąkę i upiec w 180 st. biszkopt. 

Krok 2

Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody, a drugą w półtorej szklanki.

Krok 3

Do sera dodać jajo, żółtka roztarte z cukrem i Kasię.

Krok 4

Miksując, wlewać pierwszą galaretkę.

Krok 5

Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do lodówki.

Krok 6

Na wierzch wyłożyć dowolne owoce i zalać drugą, tężejącą galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serniczek na zimnoSerniczek na zimno

Najpopularniejsza forma tego ciasta w Europie to sernik wiedeński. Jego głównym składnikiem jest zmielony, tłusty twaróg. Sernik pieczony jest bez spodu i najczęściej bez dodatków w formie bakalii wewnątrz ciasta. Popularną formą podania jest oblanie wierzchu czekoladą. W Stanach Zjednoczonych synonimem serowego deseru jest natomiast sernik nowojorski. Niezbyt słodka, gładka i puszysta masa serowa na cienkim cieście podawana na zimno. W oryginalnej wersji amerykańskiego sernika do ciasta dodawano sok z cytryny i wanilię. Sernik na zimno wzorowany na amerykańskim przepisie doczekał się swoich modyfikacji w Europie. Tutaj najczęściej serwowany jest z sezonowymi owocami (takimi jak truskawki, poziomki, maliny i wiśnie) oraz z galaretką, która idealnie komponuje się ze smakiem sernika, a przy tym wspaniale i efektownie wygląda. Ten chłodny deser idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni, i nie tylko.