Serniczek na zimno
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • okrągłe biszkopty - 1 opakowanie
  • serek homogenizowany waniliowy - 4 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mleko - 0.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • galaretka - 1 opakowanie
  • owoce - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw radzę zagotować mleko i jak lekko wystygnie, rozpuścić w nim żelatynę i odstawić, aż do wystygnięcia.
  2. Trzy żółtka miksować z całym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż do białości.
  3. Następnie dodajemy powoli roztopioną Kasię i wlewamy ostudzone mleko (z żelatyną), na sam koniec dodajemy serki waniliowe oraz ubitą na sztywno z 3 białek pianę (aby lepiej się ubijała, można dodać szczyptę soli i jedną łyżkę cukru).
  4. Na dnie posmarowanej Kasią tortownicy układamy biszkopty i następnie wlewamy ubitą masę serową.
  5. Czekamy, aż masa lekko zastygnie, po czym układamy na niej dowolne owoce ( ja wykorzystałam pyszne leśne maliny, borówki, winogrona oraz nektarynkę), całość natomiast zalewamy galaretką sporządzoną wg przepisu na opakowaniu. Smacznego :)