Serniczek z brzoskwiniami z posypką kokosowo-migdałową
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka wrocławska - 2 szklanki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • żółtko - 3 sztuki
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • masa serowa
  • ser biały - 50 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • płatki migdałowe - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • brzoskwinie - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Zarobić ciasto na spód blachy ze składników podanych wyżej.
  2. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią i nakłuć delikatnie widelcem.
  3. Pokroić 3 duże brzoskwinie w cieniutkie plasterki i nałożyć plastry na ciasto jeden obok drugiego.
  4. Wstawić na chwilkę do lodówki.
  5. Wykonać masę serową z składników podanych powyżej.
  6. Najpierw ucierać żółtka z cukrem, później dodać przemielony ser, cukier waniliowy, mąkę, rodzynki.
  7. Na końcu ubić białka na sztywną pianę i wszystko wymieszać łyżką.
  8. Nałożyć masę serowa na pierwszą warstwę ciasta.
  9. Zrobić masę kokosowo-migdałową.
  10. Najpierw ucierać margarynę z cukrem, a następnie po trochu dodać wiórków i migdałów.
  11. Wyłożyć masę kokosowo-migdałową na ciasto i udekorować pozostałymi brzoskwiniami.
  12. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni.
  13. Po 20 minutach przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec spaleniu się wierzchu ciasta.